Ne adóssággal induljon…

gyermeked a nagybetűs életbe!

A gyerekek szinte semmit nem hallanak a pénzügyi tudatosságról az iskolában, ezért elképesztően fontos, hogy szülőként milyen példát mutatunk.

Korábban írtunk már a gyermekek pénzügyi tudatosságra való neveléséről, méghozzá 4 különböző korosztályra vonatkozóan. (Ezeket itt tudod elolvasni: https://gyerekprogram.gondtalanjovoert.hu

Nyilván nem arról van szó, hogy minden vásárlást hosszas mérlegelés előzzön meg… A nagyobb kiadások előtt viszont érdemes alaposan végiggondolni az anyagi lehetőségeinket: marad tartalékunk a vásárlást követően is?

Sokan élnek az (áru)hitel, a részletfizetés lehetőségével, ami természetesen nagyon jó alternatíva, de kizárólag abban az esetben, ha létfontosságú dologról van szó és egyben nem tudjuk a nagyobb összeget előteremteni. Vagy, ha nem kell kamatot fizetni, nem jár plusz költséggel a részletfizetés.

Ha viszont nem életbevágóan fontos termékről vagy szolgáltatásról van szó, akkor legyünk inkább előrelátóak, tervezzük tudatosan pénzügyeinket és igyekezzünk összegyűjteni a szükséges összeget.

Személyes véleményem, hogy sokkal jobb úgy megvenni a nagyobb dolgokat, hogy már rendelkezésemre áll a kívánt összeg.

Ez pláne akkor válik kulcsfontosságúvá, amikor már családunk van és értük is felelőssé válunk.

Szerencsére ma már nagyon klassz applikációk érhetők el, amik lehetővé teszik, hogy figyelemmel kísérjük havi kiadásainkat és bevételeinket, így ennek fényében tervezhetjük meg az anyagiakat.

Ha gyermekeink ezt a példát látják, akkor ez náluk már teljesen automatikus folyamat lesz.  Amikor megkapják az első zsebpénzüket, így jó eséllyel tudatosan fognak dönteni.

Az én 11 éves kisfiam is tisztában van azzal, hogy az első, hogy minden számla be legyen fizetve, minden kötelességünknek tegyünk eleget, és utána jöhet minden más.

Ebben persze a tudatos megtakarításnak is benne kell lennie!

Nagyon fontos, hogy beszéljünk erről is! Amikor már kicsit nagyobb, mondjuk el neki, hogy születése óta van egy számla, ami kimondottan róla, neki szól. Hogy így tudjuk majd neki biztosítani a megfelelő időben azokat az anyagi javakat, amire szüksége lesz ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudjon elindulni az életben. 

Amikor először elkezd rendszeresen zsebpénzt kapni, mutassuk meg neki, hogy ha minden hónapban félretesz belelő egy kis részt, akkor milyen hamar lesz plusz pénze, amihez akkor tud nyúlni, amikor valami komolyabb, nagyobb dolgot szeretne saját magának megvenni.

Én azt látom a kisfiamon, hogy sokkal boldogabb, amikor Ő veszi meg saját magának a kinézett játékot, könyvet, élményt, és sokkal nagyobb a mosoly az arcán.

Amikor, megszületik a gyermekünk magunk előtt látjuk az egész kis életét, hiszen a legtöbb esetben komolyabb tervezés előzi meg a gyerekvállalást.

Ebbe bele kell hogy tartozzon az iskoláztatása és az is, hogyan indítjuk el az életben: adóssággal (pl. diákhitel) vagy biztos anyagi alapokkal.

Az biztos, hogy minél előbb kezdünk el gyűjteni, annál nagyobb összeggel támogathatjuk gyermekünk életkezdését.

Hoztunk erre pár példát, most már beszéljenek a számok!

A számok mögött lévő adatok: feltételezzük, hogy az ügyfél minden évben elfogadja a 3%-os értékkövetést, (ami nem kötelező); az éves hozam pedig 9,27%,

Leendő ügyfelünk 20 éves, és van arra lehetősége, hogy félre tegyen.
Nézzünk, 3 különböző havi díjat:

Futamidő 20 év

HAVIDÍJFELVEHETŐ ÖSSZEG
10.000 Ft5.203.889,- Ft
20.000 Ft10.997.118,- Ft
30.000 Ft16.737.317,- Ft
A kalkuláció tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek.

Futamidő 30 év

HAVIDÍJFELVEHETŐ ÖSSZEG
10.000 Ft12.786.620,- Ft
20.000 Ft26.871.475,- Ft
30.000 Ft40.850.919,- Ft
A kalkuláció tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek.

Futamidő 40 év

HAVIDÍJFELVEHETŐ ÖSSZEG
10.000 Ft27.756.055,- Ft
20.000 Ft58.203.874,- Ft
30.000 Ft88.441.969,- Ft
A kalkuláció tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek.

Tudatos pénzügyi gondolkodással, komoly anyagi biztonságot tudunk magunk, családunk és gyermekeink részére teremteni.
Ha úgy gondolod, hogy érdemes erről szakemberrel beszélgetni, akkor keress Bennünket egy díjmentes konzultációért:

Amennyiben az elhatározásod még nem 100%-os, akkor beszélgess a családodban, ismerősi körödben lévő idősebbekkel, hogy nekik mi a véleményük erről a témáról. Nekik milyen lehetőségeik voltak, életek-e azzal, és ha nem, akkor most hogyan döntenének?

Illetve képzeld magad elé a 10, 20, 30 évvel idősebb énedet: mit mondana neked az öngondoskodással kapcsolatban? Megdicsérne azért, hogy elindítottál egy ilyen programot, vagy leszidna, amiért nem?