A BŰVÖS SZAVAK

Észrevettem valamit az utóbbi napokban, ami mellett lehet, elsiklik a figyelmünk a mindennapokban. A „bűvös szavak” az utóbbi időben mintha kikoptak volna az életünkből és ettől türelmetlenebbek, ingerültebbek, félreérthetőbbek lennénk – holott csodákra képes az emberi kapcsolatokban: megtölti élettel, kedvességgel, jó érzéssel, amitől mi is jobban érezzük magunkat és „szebb lesz a világ”.

  1. a mosoly mosolyt szül. Ha valakire rámosolygok, nagy valószínűséggel visszamosolyog rám. Legyen ő egy pult mögött, aki kiszolgál, vagy csak egy lépcsőn velem szemben érkező.
  2. A köszöntést „Szia!”, „Jó napot kívánok!” – valóban ezt kívánva neki -, hangosan mondva, szemébe nézve máris a figyelmet kapja meg ő is, én is, mindkettőnk elégedettségére.
  3. a „kérlek szépen”, „légy szíves”, „köszönöm”, „megtennéd, hogy…” használata. Nem kerül semmibe az előzékenysége szavakban, mégis kinyitja az addig csukott ajtókat, mogorva szíveket.
  4. Ahelyett, hogy a negatív dolgoknak, híreknek, ingereknek adunk teret, energiát, nézzünk körbe és magunkba: mi az, amire büszkék vagyunk, mink van most, ami értünk, velünk van és ami kicsit is megmelengeti a szívünket, jóleső érzést okoz, elégedettséggel tölt el bennünket. Adjunk érte hálát, hogy ez van: hogy ez már megvan! A panaszkodás szegénységet, a hála bőséget okoz.
  5. Mit szeretnél elérni? Kicsi vagy nagy volumenű tervek, mindegy is. Hogyan fogj neki: mi az első lépés, amit meg kell tennünk ezért? 
  6. Írd le egy papírra magadnak ezeket a lépéseket egymás után és tedd ki a listát szemmagasságban magad elé (falra, hűtőajtóra, stb., ahol minden nap láthatod). 
  7. Mint az ősember a barlangrajzokkal: lerajzolta, ahogy elejtette a mammutot, és hitt benne, hogy akkor meg is tudja tenni. Te is képes vagy rá!
  8. Tedd meg az első lépést! Utána mindig csak a következő lépésre koncentrálva, lépsz, lépsz. Azon kapod magad: szépen, lassan, de eléred a célodat.

Visszatekintve pedig az úton dicsérd meg magad és légy büszke magadra: ezt mind te érted el, te tetted meg ezt az utat, bármilyen hosszú is volt. Ügyes vagy!

írta: Nagy Irén