Milyen megtakarítási…

formák közül választhatunk, ha gyermekünkről van szó?

Miért legyen gyermekünknek megtakarítása? Nagyon sok kutatásból kiderül, hogy azok a fiatalok, akik megfelelő anyagi támogatást kapnak az életkezdéshez, jelentős előnnyel indulnak.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindig, minden körülmények között meg kell nekik adni mindent, de nyilván nem mindegy, hogy az egyetemet rögtön diákhitellel kezdik, kollégiumra kell költeniük, vagy egy saját kis lakásban, nyugodtan tudnak tanulni, élni.

Akiknek a szülei nem tudják megadni az anyagi támogatást, már fiatal korukban rengeteg hátránnyal szembesülhetnek: ahelyett, hogy a továbbtanulásra tudnának koncentrálni, idő előtt munkába kell állniuk, és lehet, hogy nem azt az utat tudják a későbbiekben bejárni, amit szerettek volna, amit terveztek.

Ahhoz, hogy a megfelelő alapokkal tudjuk támogatni gyermekünket, legalább 5-10 millió forinttal kell rendelkeznünk. Nagy összeg. De ha időben elkezdünk megtakarítani, akkor akár 18 év is a rendelkezésünkre állhat.

Ha időben indítjuk el a megfelelő megtakarítást, akkor kevésbé lesz megterhelő adott pillanatban az anyagiakat előteremteni, és okosabb döntés is, mint hirtelen egy hitel vagy kölcsön, ami a további évekre ad nagyon nagy terhet számunkra és gyermekünk számára.

A félretett pénzünk a megtakarítási programban az évek alatt folyamatos hozamot termel, így kevesebb összeggel is indíthatjuk.

Többféle megtakarítási forma létezik, amit gyermekünk számlára el tudunk indítani! Nézzük, melyek ezek!

Babakötvény

Ennél a hosszú távú megtakarításnál az államnak adjuk kölcsön a pénzünket állami támogatásért cserébe. Ennek a típusú megtakarításnak az a hátránya, hogy 19 éves kor előtt nem lehet hozzányúlni és magasabb összegnél nem túl nagy az állami támogatás összege.

Ha nem tudsz havonta 5.000 Ft-nál többet félretenni és elfogadható az a feltétel, hogy vészhelyzetben sem férsz hozzá, nem tudod bármire felhasználni a pénzt, akkor érdemes ezt a megtakarítási formát választani.

SAJÁT PÉLDÁMON KERESZTÜL:

Én nem tudok, hanem nem szeretnék a babakötvénybe pénzt betenni a kötöttsége miatt, ezért a 2021.12.31 állapot szerint:

2021.01.01 nyitó egyenleg                317.386,- FT

2021.12.31 kamatjóváírás                        754,- FT

2021.12.31 záró egyenleg                 318.140,- FT

Kisfiam 2010-ben született, és talán az első 3-4 évben történt befizetés A számlára, de mivel így is nagyon minimális volt a gyarapodás, úgy döntöttünk, hogy nem „tápláljuk” tovább ezt a befektetési lehetőséget, és elindulunk egy másik úton.

Ez jó döntésnek bizonyult, és azóta se bántuk meg.

Nézzük a banki megtakarítási formákat!

Ezeknek az a lényege, hogy 14 éves korától csak a gyermek fér hozzá, így biztosítva, hogy nem másra költjük el a pénzt. Kötöttség nélkül, bármikor lehet fizetni a számlára és kivenni pénzt.

A kamat viszont nagyon alacsony.

Ha nem tudsz havi fix összeget félretenni vagy fontos, hogy bármikor hozzáférjetek a pénzhez, akkor ez jó megoldás lehet. Emellett nevelési célzattal is használható, például másik megtakarítás mellett – így a gyermek már fiatalon megtapasztalja, milyen a pénzzel bánni.

Gyermek megtakarítási programok

Ezek a legkomplexebb megtakarítási programok, amikkel hosszú távon tervezni lehet. Magasabb a költsége, mint például a banki megtakarításnak, de ezért a magasabb összegért cserébe sokkal rugalmasabb, személyre szabható.

Csak néhány megkötéssel kell számolnod:

  • általában meghatározott futamidőre köthető (pl. 10, 15 év)
  • az első időszakban általában nem lehet szüneteltetni

Emellett viszont szabadon felhasználható, nincs semmilyen megkötés.

Mielőtt meghozzuk a döntést, hogy melyik irányba induljunk el, a különböző megtakarítási programokban, nagyon fontos, hogy végig gondoljuk, milyen lehetőségeink vannak.

Természetesen a legfontosabb azt megnézni, hogy mi az az összeg, amit havi rendszerességgel erre tudunk szánni, mert nagyon fontos, hogy itt hosszú évekről beszélünk.

Érdemes lehet például úgy is elindítani az adott programot, hogy egy nagyobb összeget éves díjként befizetünk, így lesz újabb 12 hónapunk, hogy felkészüljünk erre anyagilag.

Sok ügyfelünk választja azt a megoldást egy hosszú távú program elindítása után, hogy a családtagokkal megbeszélik, hogy a különböző alkalmakkor (szülinap, névnap, karácsony, húsvét…) inkább valamilyen aprósággal készüljenek, és amit ténylegesen szánnának ajándékra, azt készpénzben odaadják. Így az ilyen alkalmakkor összegyűlt összeggel lehet „táplálni” a programhoz tartozó likvid vagy főszámlát és úgy gyarapszik a megtakarítás, hogy szinte észre se vesszük.

Mennyivel nagyobb megnyugvás úgy elindítani gyermekünket, mondjuk a továbbtanulás útján, hogy a tandíj, tankönyvek, kollégium stb. miatt nem kell aggódni.

Vagy adott esetben, amikor odaáll elénk a 17 éves kamasz, hogy szeretné letenni a jogosítványt, nem akkor kell azon sopánkodni, hogy a vezetés órákat miből fogjuk kifizetni.

Nagyon fontos, hogy amikor már motoszkál a fejünkben a gondolat, hogy szeretnénk elindulni egy úton, akkor üljünk le szakemberrel.

A pénzügyekről nem nagyon szeretünk beszélgetni, de van az pont, amikor meg kell bízni a velünk szemben ülő tanácsadóban, és akár forintról forintra átbeszélni a lehetőséget.

Fontos, hogy olyat válasszunk, akivel a szimpátián kívül más miatt is tudunk kapcsolódni. Akár szeretjük azt a pénzintézetet, amit képvisel vagy neki is van gyermeke, így pontosan tudja, hogy mit is szeretnénk elérni. 

Sajnos sokan csalódtak már korábban, mert hirtelen hoztak döntést pénzügyeikkel kapcsolatban, nem a megfelelő helyen voltak, nem a megfelelő emberrel ültek le beszélni. De nem szabad ebből kiindulni!

Kezdjünk tiszta lappal és teremtsük meg együtt a megfelelő alapokat!

Azért is nagyon fontos minél előbb ezekről gondolkozni, mert az évek csak úgy suhannak, és észre se vesszük, de már nem az oviba kísérjük a gyereket, hanem már azt nézzük melyik egyetemre menjen tovább. És egy ilyen döntést, ne az anyagiak akadályozzanak meg, hiszen mindenki a lehető legtöbbet szeretné gyermekének megadni.