Magyar Nyugdíjhelyzet II.

Mi a különbség az önkéntes nyugdíjpénztár és a magánnyugdíjpénztár között?

A mai napig sokan összekeverik vagy egyként kezelik a magánnyugdíjpénztárat és az önkéntes nyugdíjpénztárat.

Fontos tehát kiemelni, hogy a MANYUP és az ÖNYP nem ugyanaz. A legfontosabb különbség, hogy a magánnyugdíjpénztár a “magán” elnevezés ellenére nem privát számlákat takart, hanem a dolgozók bruttó béréből levont nyugdíjjárulék egy része került ide.

Ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztár egy előtakarékossági számla. Ez tulajdonképpen egy megtakarítás, amelybe a dolgozó a már leadózott fizetéséből fizet be havonta valamennyit. Ebből pedig sem az állam, sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem vehet ki semmit – nem törhetik össze helyettünk a perselyt.

További fontos különbség még, hogy a magánnyugdíjpénztár célja az volt, hogy részben helyettesítse az állami nyugdíjat, enyhítve az állami nyugdíjkasszára nehezedő terhet. Ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztári számlán összegyűlt megtakarítás az öregségi nyugellátás kiegészítésére szolgál.


Látható tehát, hogy rengeteg tényezőt, előnyt és hátrányt figyelembe kell venni a nyugdíj célú megtakarításokkal kapcsolatban. De azért is hangsúlyozzuk ennyiszer az átgondolt döntés fontosságát, mert a boldog és nyugodt nyugdíjas évek múlnak rajta.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy félni kellene az öngondoskodástól – sőt, az elöregedő társadalom miatt nem is igazán marad más választás, mint az előre gondolkodás és a takarékoskodás.

szerző: Tóth Dávid