NYUGDÍJ-MEGTAKARÍTÁS, ÉS AMI MÖGÖTTE VAN…

Kezdjük a legalapvetőbb kérdéssel: mi a nyugdíj-megtakarítás?

Ez lesz az a megtakarítási forma, amivel biztosítani tudod magadnak azt az anyagi függetlenséget, ami leghosszabb szabadságodhoz lesz szükséges.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • “Szeretnék a megérdemelt nyugdíjazásom után muszájból dolgozni?”
  • “Szeretném, ha gyermekeimnek, unokáimnak kellene támogatnia nyugdíjas éveimben?”
  • “Szeretném ugyanazt az életszínvonalat megtartani, amit aktív éveim alatt?”

És most gondold végig a válaszokat:

  • “Nem szeretnék már dolgozni, hiszen ledolgoztam életem javát, és szeretném az időmet a családommal, barátaimmal tölteni. Utazni, színházba járni, olvasni, kirándulni.”
  • “Nem szeretném, ha a gyermekeimre lennék hagyatkozva. Még akkor sem, ha én indítottam el őket az úton. Most már nekik is családjuk van, ne rám kelljen költeniük a pénzüket!”
  • Igen, szeretném ha továbbra is megvehetném magamnak azokat a dolgokat, legyen az élelmiszer, könyv, ruha… amiket eddig is gond nélkül meg tudtam és ne kelljen egyik nyugdíjtól a másikig élni!’

Nos, ha te is a fenti válaszokat adnád, akkor nincs miről tovább gondolkozni. Le kell ülni a neked legmegfelelőbb tanácsadóval és átbeszélni a lehetőségeket!

Ami fontos, hogy emellett a megtakarítási forma mellett hosszú távon kell elkötelezned magad. 

Lehet, hogy amikor ezeket a sorokat olvasod még csak huszonéves vagy. Emiatt lehet, hogy azon gondolkozol, miért kellene Neked már most ezzel foglalkozni… De hidd el, hogy csak úgy szállnak az évek!

Fontos tudni, hogy egy ilyen program esetén mi van a háttérben: utána kell nézni a biztosítónak, akivel szeretnél szerződés kötni. A tanácsadó hozzáállása, szakmai tudása is nagyon fontos, és hogy meg legyen a szimpátia, hiszen évekig Ő lesz az, aki fogja a kezed ezen az úton.

Mint nagyjából mindennek az életben, természetesen egy ilyen programnak is megvannak a buktatói!

Ami viszont nagyon fontos, hogy mi ezeket nem takargatjuk, nem hallgatjuk el a kisbetűs részleteket.

Most röviden összefoglaljuk a leggyakoribb kérdéseket, amiket ügyfeleinktől szoktunk kapni a nyugdíj-megtakarítással kapcsolatban!

“Mi lesz velem, ha idő előtt meghalok? Elveszik az a sok pénz, amit az évek alatt befizettem?”

Az ilyen típusú programok esetén lehetőség van kedvezményezett megjelölésére. Így ha megtörténne a baj, akkor se veszik el a befizetett pénz, hanem az évek alatt hozammal növelt összeg kifizetésre kerül a korábban megjelölt kedvezményezett részére.

“Mikor jutok pontosan az összeghez és milyen formában?”

A jelenlegi nyugdíjkorhatár a 65. életév. Amikor betöltöd a 65. szülinapodat, akkor tőlünk kapod a legcsodásabb ajándékot.

Amennyiben korkedvezménnyel vonulsz nyugdíjba, akkor azt jelezned kell részünkre és akkor kapod meg az addig összegyűlt összeget.

Amennyiben olyan sajnálatos baleset érne, melyből kifolyólag 40%-nál nagyobb rokkantságot érsz el, akkor megkapod az addig összegyűlt összeget.

A program megszűnésekor kell eldöntened, hogyan szeretnél az összegyűlt összeghez hozzáférni: lehetséges egy összegben felvenni, járadék formájában, vagy akár vegyesen is.

“Mennyibe fog ez kerülni nekem? Mik a költségek?”

Természetesen van kezdetleges költség elvonás, mint minden biztosítónál. A mi esetünkben az első 3 évben ez meg is történik, és amikor ezekben az években nézed a számokat, akkor olybá tűnik, hogy nem is fizettél be semmit…

A 10. évben felkönyvelésre kerül a programban egy ügyfél bónusz, amiben tulajdonképpen az elvont költségek egy részét adjuk vissza, és ahogy bekerül az alszámlára, szintén elkezd hozamot termelni. Így tulajdonképpen több is visszajön a program végére, mint amennyit a biztosító az első 3 évben elvont.

“Mi történik, ha nem tudom fizetni? Vagy nem szeretném évről évre emelni a díjat?”

Szerencsére nálunk több rugalmassági tényező is létezik, így nem kell ezen rágódnia az ügyfélnek évről-évre. Ami viszont tény, hogy ezek az első 3 díjjal fedezett év letelte után vehetőek igénybe.

Lehetséges díjfizetés szüneteltetés, díjfizetés mentesítés vagy a díj csökkentése is.

És ha az adott évfordulónál úgy érzed, hogy a következő évre nem fér bele a magasabb díj, akkor az értékkövetést nyugodtan el lehet utasítani.

A fentiek elkerülése érdekében fontos szinte az első pillanattól, a programhoz tartozó likvid számlát „táplálni” annak érdekében, hogy ezeket a helyzeteket elkerüljük.

“Igénybe vehetem az adókedvezményt?”

Természetesen a 20%-os adókedvezmény része a programnak. Évről évre egy alszámlára kerül befizetésre, és onnantól az is hozamot termel, így növelve a végösszeget.

“Havonta kell fizetnem vagy lehet máshogyan is?”

A fizetési módja lehet folyamatos (havi, negyedéves, féléves, éves) de akár egyösszegű is. Ez végül az ügyfél döntése lesz. De ez függ attól is, hogy neki milyen igényei vannak, hogyan kényelmesebb, átláthatóbb.

Akinek folyamatos a bevétele előnyösebb a folyamatos díjfizetés. Akinek rendelkezésre áll egy összegben egy nagyobb összeg, akkor érdemes egyben befizetni a díjat, és a továbbiakban a likvid számlára befizetni, amikor módjában áll.