Neked mi a szeretetnyelved?

Hallottál már Gary Chapmanről? Még a kilencvenes évek elején jelentette meg Az öt szeretetnyelv című könyvét, amelynek tartalma még közel 30 év távlatából is megállja a helyét.

Elismerő szavak, minőségi idő, ajándékok, szívességek, testi érintés – eltérő, hogy ki, hogyan fejezi ki a szeretetét és hogyan tudja elfogadni a szeretetet mástól, hogyan érzi magát kényelmesen, milyen jelentést tulajdonít egy-egy gesztusnak. Amit az egyik ember szívből jövő elismerésnek, a szeretet megnyilvánulásának él meg, az a másiknak lehet zavaró vagy kellemetlen. Sőt, akár teljesen félre is értheti…

…és ebből születik rengeteg konfliktus!

Mert lehet, hogy a partnerem azzal fejezi ki a szeretetét, hogy ajándékot ad nekem, de én érezhetem ezt úgy, hogy “megveszteget”, hogy ne kelljen együtt elmennünk sehova vagy, hogy ezzel próbálja “megvenni” a szeretetemet, az együtt, összebújva töltött időt.

Pedig miről lehet szó valójában?

(Persze lehet, hogy tényleg elege van már a páromnak belőlem, de tételezzük fel, hogy nem 🙂 …) Lehet, hogy az ő szándéka abszolút őszinte, csak én nem ismerem az ő szeretetnyelvét és ő sem az enyémet. Így azzal próbálkozik, aminek ő örülne vagy amiről azt gondolja, hogy a legjobb megoldás.

Mert lehet, hogy neki az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, nekem viszont a minőségi idő, esetleg a testi érintés.

Ezért nagyon fontos ismerni a számunkra fontos emberek szeretetnyelvét!

Hiszen, ha tudjuk, hogy mit értékel igazán a másik, nem értjük félre és rengeteg konfliktust, kellemetlen helyzetet elkerülhetünk.

Akinek az elismerő szavak jelentik az elsődleges szeretetnyelvet, annak a másik féltől érkező dicséret a fontos és kevésbé a cselekedetek. Míg például a szívességek esetén inkább a cselekedeteken van a hangsúly. Nem óriási hőstettekre kell gondolni, inkább hétköznapi dolgokra – például a bevásárlás átvállalására.

Akinek a minőségi idő a szeretetnyelve, annak az együtt töltött percek, órák a legfontosabbak, amikor tényleg figyelnek rá (például egy jó beszélgetés, társasjátékozás).

Ajándékozásnál sem a drága ajándékokra kell gondolni. Akinek ez a szeretetnyelve, az az apróságokat is értékeli, illetve az ennek kiválasztására fordított időt is a szeretet jeleként fogja fel.

A testi érintésnél pedig egy ölelésről, kézfogásról, vagy akár egy vállveregetésről van szó, akinek ez a szeretetnyelve a testi közelséget igényli.

Kíváncsi vagy, mi a te szeretetnyelved?

Töltsd ki a tesztet: http://medock.hu/teszt_szeretetnyelv

Írta: Tinka Tünde