Hogyan vitázz úgy…

Hogyan vitázz úgy, hogy az érdekeid érvényesüljenek és a vitapartnered se utáljon meg egy életre?

Konfliktusaink mindig vannak és lesznek is, ez megbízhatóan végigkísér minket az életben, akár tetszik, akár nem. Megkönnyítheti viszont a mindennapjainkat, ha tudjuk, hogyan vitázzunk jól. Azaz a mi érdekeink is teljesüljenek, de a másik se érezze megsemmisítve magát.

Mi szükséges ehhez? A két kulcsfogalom: önérvényesítés és együttműködés. Azaz, mennyire vesszük figyelembe a saját és mennyire a másik érdekeit a konfliktuskezelés során. (Ezt nevezik Thomas-Kilmann-skálának.)

Ez alapján elkerülhetjük a konfliktusokat, alkalmazkodhatunk, köthetünk kompromisszumot, megpróbálhatjuk a saját érdekeinket erőltetni vagy együttműködni a másikkal úgy, hogy közben nem mondunk le semmilyen mértékben az érdekeinkről.

Nagyon gyakran az elkerülést választják az emberek vagy alkalmazkodnak, akkor is, ha egyébként fontos lenne számukra a vita tárgya. Ha úgy érzed, Te is gyakran esel ebbe a hibába, akkor próbálj tudatosan figyelni ezekre a helyzetekre. Ha szeretnél elérni valamit és erre megvan a lehetőséged, ne engedd el csak azért, mert nem kényelmes egy vitába belemenni. Egy-egy vita során nem csak győztesek és vesztesek vannak!

Ennél már az is jobb, ha kompromisszum keresésére törekszel, azaz valahol félúton találkoztok a vitapartnereddel. Bár engedtél is valamit, de ezzel nyertél is! Az igazán nyertes helyzet viszont mindkettőtöknek az együttműködés, mert ilyenkor mindkét fél érdekei érvényesülnek a lehető legmagasabb fokon. Bár ez ritka, mégis, érdemes erre törekedned vitás helyzetekben.

A másik véglet, amikor valaki versengő és csak a saját érdekeit tartja szem előtt, nem törődve azzal, ha közben akár a kapcsolatuk is rámegy a vitára. Hosszú távon nyilván ez sem a legcélravezetőbb viselkedés, de azért általánosítani sem szabad, mert előfordulhatnak olyan szituációk, amikor muszáj így vitáznunk.

Igyekezz tehát minden esetben mérlegelni, hogy mennyire fontos neked a vita tárgya és a másik fél és próbáld minden helyzetből kihozni a maximumot. Nem könnyű, de megéri az erőfeszítést!

Kovács Géza: Konfliktuskezelés. Pécs, Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Kar