Hogyan mondjunk nemet?

A kisgyerekek leggyakrabban ezt a bűvös szót tanulják meg leghamarabb és a szülők örömére rendszeresen használják is: NEM. Ha életünk elején ilyen könnyű kimondani, akkor miért válik egyre nehezebbé az évek múltán?

Nemet mondani tudni kell. A gyereknek, a szülőnek, a barátoknak, ismerősöknek, a főnöknek, kollégának és nyilván néha saját magunknak is. Máskülönben kiégünk, elfáradunk, túlvállaljuk magunkat…

Nemet mondani viszont sokszor nem könnyű. Nem szeretnénk lemaradni semmiről, nem szeretnénk megbántani azt, aki kér Tőlünk valamit és persze azt sem, ha utána lelkiismeretfurdalásunk lenne, mert elutasítottunk valakit vagy valamit.

Hogyan mondjunk tehát nemet úgy, hogy lehetőleg ne bántsunk meg senkit és az érdekünk se sérüljön? Íme, néhány ötlet.

Nagyon fontos, hogy tartsd tiszteletben a másikat!

Vagyis ne halogasd, ha valakinek nemet kell mondanod! Ne rázd le üres indokokkal, mert a végén nem azért fog megbántódni, mert nemet mondtál, hanem azért, mert annyira sem tiszteled, hogy őszinte legyél vele.

Nagyon fontos az őszinteség ebben a helyzetben is! Mondd el, miért nem szeretnéd az adott dolgot elvállalni, mi a Te nézőpontos és ha így van (de tényleg csak, ha így van!), akkor ajánld fel a legközelebbi alkalomra a segítségedet!

Mondj nemet tehát őszintén és nyugodtan, ne beszéld túl a dolgot! Nem feltétlenül kell megmagyarázni, mi az oka a döntésednek, ahogy elnézést sem feltétlenül kell kérned…

Nem fog összedőlni a világ!

Nagyon fontos, hogy elfogadd, 1-2 nemtől még nem fog összedőlni a világ! Ettől nem leszel kevésbé fontos vagy ügyes és legközelebb ugyanúgy számítanak majd rád, ha őszinte vagy! Fontos viszont néha önzőnek lennünk és priorizálnunk.

Ebből fakad a következő nehéz kérdés…

Hogyan döntsd el, mire mondj nemet?

Nagyon fontos, hogy tisztában legyél a céljaiddal! A rövid, de a hosszú távúakkal is! Lehet, hogy amire éppen igent készülsz mondani, most aktuálisan segít (pl. anyagilag), de hosszú távon nem afelé az út felé hajt, amint járni szeretnél. Minden esetben ennek mentén kell végig gondolnod, hogy igent vagy nemet mondasz valamire.

Írta: Tinka Tünde