Gyerekek és az Öngondoskodás III.

Sziasztok kedves Olvasók!

Katona Annamária vagyok, a GondtalanJövő egyik alapító tagja.
42 éves édesanya, nevelőanya, társ, pénzügyi tanácsadó, barát, barátnő.

Mint erről az előző 2 cikkemben is írtam, számomra az egyik legfontosabb, hogy gyermekinket, a jövő nemzedékét, már időben kezdjük el megtanítani a pénzügyi tudatosságra.

Most jöhetnek a kiskamaszok – 11 éves kortól mire is kell odafigyelni, mit és hogyan tudunk nekik tanítani, ami hosszú távon a hasznukra válik az anyagiak terén.

Korábban is hoztam saját példát, kisfiam által, és ez most is így lesz 🙂
Olivér 11 éves, így már jó pár éve kap zsebpénzt, amivel Ő maga rendelkezhet, de természetesen mindig megbeszéli velünk a terveit.

A mai gyerekek már sokkal tudatosabbak, mint mondjuk mi voltunk ugyanebben a korunkban, és akkor másképp is kezelték a szülők a zsebpénz-kérdést. Ezért nagyon fontos, hogy bizalommal legyünk gyermekeink felé, és hagyjuk Őket meghozni a saját döntéseiket.

Mint mindennel kapcsolatban, itt is a hibákból tanulnak a legtöbbet. Ne mi akarjuk megmondani nekik, hogy mi hogy legyen, mit kezdjenek a pénzükkel.
Amit tehetünk, hogy a megfelelő kérdésekkel, technikákkal segítjük Őket.

Valamilyen formában vezessék, hogy mennyi pénzzel rendelkeznek, és azt mire költik.
Manapság erre már nagyon sok módszer van, a kockás füzeten kívül is. Lehet használni excel táblázatot, applikációt. A lényeg, hogy lássák, hogy mire is megy el az összegyűjtött pénzük.

Ha vannak, vágyaik, céljaik, akkor ezeket is írják össze.
Legyenek kisebb és nagyobb dolgok is. Illetve azt tisztázzuk le, hogy mi az, amit továbbra is természetesen mi finanszírozunk, de melyek azok a dolgok, amiket már biztosan saját maguknak kell fizetni.

Amennyiben ehhez nem rendelkeznek még a megfelelő összeggel, akkor segítsük őket abban is, hogy hogyan juthatnak hozzá plusz bevételhez.
Nézzenek körül a környezetükben, hogy hol tudnak besegíteni olyan jellegű dolgokkal, amiért pénzt is tudnak kérni.
Szomszédoknál való kerti munkába besegítés, kutyasétáltatás, kisebb gyerekekre való vigyázás, korrepetálás, vagy akár házi munka.

Ezzel kapcsolatban, ami nagyon fontos, hogy segítsük őket azzal kapcsolatban, hogy ezekért az elfoglaltságokért milyen összeget kérhetnek el, illetve az, hogy természetesen az erre fordított idő ne menjen a tanulás és a szabadidő rovására.

Ahogy múlnak az évek egyre jobban belejönnek a dologba, és mire a következő életszakaszhoz érnek, már nagyon ügyesen fognak bánni a pénzzel.

Bízzunk bennünk, segítsük őket, egyengessük az útjukat sok-sok beszélgetéssel.

A következő cikkben jön a 16 éves korosztály.

Írta: Katona Annamária