Gyerekek és az Öngondoskodás I.

Sziasztok kedves Olvasók!

Katona Annamária vagyok, a GondtalanJövő egyik alapító tagja.
42 éves édesanya, nevelőanya, társ, pénzügyi tanácsadó, barát, barátnő.

Mindennapi életem legfontosabb része a családom után, a hivatásom, mert a mai világban pénzügyi tudatosság nélkül nem lehet élni.
Ezt viszont nem lehet elég korán kezdeni.
A 11 éves kisfiamat nap, mint igyekszem arra tanítani, hogy mi is a pénz, mire jó, hogyan kell vele bánni, honnan lesz, mi lehet belőle.
Amikor a gyermekeinkre tekintünk, a jövőt látjuk bennük így nagyon fontos, hogy már az első pillanatoktól tanítsuk Őket és igyekezzünk mindenben a lehető legjobb példát mutatni nekik.

Emlékszem, amikor a kisfiam 3-4 éves volt és együtt mentünk vásárolni, már akkor mindig megbeszéltük, hogy miért megyünk a boltba, mit fogunk venni. Választhat-e valamit magának, vagy most csak gyorsan, azért az 1-2 dologért rohanunk be, amire tényleg szükségünk van. Ez nálunk bevált, és sose volt hiszti, nem vágta magát a földhöz a közért közepén, egy kis szelet csoki miatt.
Már akkor kezdte érdekelni a pénzt, amit persze megmutattam neki, hogy milyen formában is létezik. Játszottunk közérteset, amit nagyon élvezett és lassan kezdte megérteni az Ő akkori 4-5 éves fejével, hogy hogy is működik ez az egész.
Miért megy apa és anya dolgozni.
Miért kell fizetni azért, hogy legyen víz és fel tudja kapcsolni a lámpát és legyen fény… és sorolhatnám az összes dolgot, amiért fizetni kell.
Nagyon fontos, hogy minél előbb megmutassuk gyermekeinek a mindennapi dolgok működését, természetesen az Ő adott szintjükön.
Erre rengeteg közös játék lehet a megoldás, illetve az, hogy hagyjuk Őket ezekben a játékokban kibontakozni és a felmerülő kérdéseikre választ adni.
A gyerekek, kis emberek és sokkal többet megértenek, mint hinnék, csak a megfelelő módon kell azt nekik elmondani, megmutatni.

Jöhet a kérdés, hogy egy 3-5 éves kisgyerek esetén miért fontos a pénzről beszélni. Azért, mert akkor is tanítjuk őket, tanulnak tőlünk, amikor még mi nem is gondolnánk. Mindent megfigyelnek, mindent megjegyeznek, és mindenben utánoznak. Amikor egy kislány először bújik az anyukája körömcipőjébe, vagy amikor egy kisfiú igyekszik nyakkendőt kötni magának, a pénzzel is úgy kezdenek majd el majd bánni, amikor lesz nekik, mint ahogy ezt tőlünk látták.
Ha nem a megfelelő példát látják, akkor sose lesz pénzük arra, amire igazán szükségük lenne, sokkal inkább arra költik, ami adott pillanatban örömet szerez nekik.

Nyilván az ilyen dolgokra is szükségünk van, mert igen is megérdemeljük az adott pillanat örömét, és meg is kell jutalmaznunk, lepnünk magunkat néha napján, de a fontossági sorrendet akkor is meg kell mutatnunk, tanítanunk nekik.

Úgy gondolom, ha biztos anyagi jövőt szeretnénk teremteni gyermekeinknek, akkor ezt tényleg nem lehet elég korán kezdeni, és nagyon nagy felelősségünk van ebben a témában.

A következő cikkben az 5-10 év közötti gyerekekre vonatkozóan hozom a tapasztalatokat, ötleteket, javaslatok a pénz kezeléséhez, használatához.

Írta:

Katona Annamária

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.