Fontos-e az önismeret?

“Most mit csináljak?” – gyakran tesszük fel és kapjuk meg ezt a kérdést. Te kinek tudsz hasznosabb tanácsot adni? Egy vadidegennek vagy annak, akit jól ismersz?

Az esetek túlnyomó többségében valószínűleg az utóbbinak. Hiszen ismered a körülményeit, az eddigi döntéseit, a motivációját, azt, hogy mi fontos számára az életben. Ugyanez a helyzet, amikor saját magadról van szó. Önmagunk legjobb tanácsadójává válhatunk az önismeret segítségével.

(Fontos! Az itt leírtak a saját gondolataim, tapasztalataim, nem tudományos folyóirat alapján íródott a bejegyzés!)

Ne csak történjenek velünk a dolgok, alakítsuk őket!

Ha tudjuk, vagy legalábbis igyekszünk megérteni azt, hogy mit, miért teszünk; mi tesz boldoggá bennünket; mitől és miért félünk, akkor sokkal tudatosabban tudjuk megélni az életünket. Nem csak történnek velünk a dolgok, hanem képesek vagyunk alakítani azokat. És ez bizony az élet minden területén megmutatkozik!

Miért? Mert az, aki törekszik arra, hogy megismerje a mozgatórugóit, az nem csak az erősségeivel, de a gyengeségeivel is szembe kerül. Ez ugyan elsőre félelmetesen hangzik, de ha ismered a gyengeségeidet, az lehetőséget teremt arra, hogy változtass rajtuk, szembenézz velük és jobb legyél. Így válhatnak a gyengeségeid a legnagyobb erősségeiddé. Emellett pedig tudatosan fókuszálhatsz az erősségeidre is, ami a nehéz pillanatokban erőt, önbizalmat ad.

Önismeret = magabiztosság?

Ha tudod, miben vagy jó és miben kell fejlődnöd, az óriási magabiztosságot ad. Hiszen könnyebben felismered a számodra nehezebb helyzeteket és ezekben van “mihez” nyúlnod. Emellett idővel felismered a nehéz helyzetekre adott reakciódat és ha változtatni szeretnél, így már erre is lesz lehetőséged.

A megfelelő önismeret tehát tudatosabb döntéseket jelent. Ezek nem feltétlenül jó döntések, de ezt is fel tudod ismerni, tanulni tudsz belőle, vállalni tudod a döntéseidet.

Boldogság vagy megszokás?

Az önismeret segítségével könnyebben felismerheted, ha valami nem tesz boldoggá és csak a megszokásoknak élsz. Ha tudod, mit, miért teszel és mi tesz boldoggá, akkor lehetőséged van változtatni azon, amit nem szeretsz a mostani életedben. Miért olyan fontos ez? Mert ez kell a boldog, kiegyensúlyozott, teljes élethez.

Írta: Tinka Tünde