A betegségbiztosítás fontossága

Megdöbbentő és ijesztő tény: az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a rák miatti halálozási ráta. A KSH statisztikáit is (Halálozások a gyakoribb halálokok szerint) a rosszindulatú daganatos megbetegedések vezetik.

A magas mortalitás okai között első helyen az életmód szerepel, ezt követi a környezet, a szűrés hiánya és ebből adódóan a késői felismerés, illetve a hosszú várólisták.

A statisztikai adatok mögött viszont mindig emberek vannak, ráadásul egy ilyen betegség nem egy ember, hanem egy család életére is hatással van. Szerencsére napjainkban már számos terápia létezik például a daganatos betegségek kezelésére, a beteg életszínvonalának fenntartására – így akár a betegséggel is lehet teljes életet élni.

De! Ameddig a terápiáig eljut az ember, hosszú hetek, hónapok telhetnek el. Így nem csak a betegség ténye viseli meg nagyon lelkileg az érintettet (és a családját), hanem a várakozás, a bizonytalanság is. És akkor még nem beszéltünk az anyagi terhekről: keresetkiesés, gyógyszerek költsége, utazási költség, magánellátás igénybe vétele a hosszú várakozás miatt, stb.

Ismerjük a mondást, hogy pénzért nem lehet egészséget venni. De orvosságot igen! És ez akár az érintett életét is jelentheti.

Hazánk pénzügyi kultúrájának nem része (még) sajnos, hogy tudatosan készüljünk hasonló váratlan helyzetekre és betegbiztosítást kössünk. Pedig például komoly betegségek diagnosztizálása esetén nem pár tízezres összegről beszélhetünk! Emiatt nagyon fontos és nem győzzük hangsúlyozni a betegségbiztosítás fontosságát! Ráadásul minél fiatalabb (és egészségesebb) vagy, annál kedvezőbb feltételekkel kötheted meg.