3 tipp, hogy nehezebb szituációban is magabiztos legyél és jól teljesíts

Mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amikor fontos volt jól teljesítenünk: iskolai felvételi, vizsga, állásinterjú, előadás, első nap az új munkahelyen stb. Ezeknél az alkalmaknál nagyon fontos, hogy milyen benyomást keltünk, mennyire vagyunk magabiztosak.

Utóbbiban segít ez a 3 tipp. Használd bátran a lista bármelyik (vagy minden) elemét és érd el, amit szeretnél!

1. Ami nekem nehezebb szituációkban segíteni szokott, az egy nagyon egyszerű tipp. Emlékszem, egy nagy céghez mentem állásinterjúra, nagyon izgultam, és ahogy álltam a liftben, megláttam magam a tükörben. Sugárzott rólam a rettegés. 10 cm-el kisebbnek tűntem, elvesztem a zakómban és riadt volt a tekintetem.

Tudod, mit csináltam? Kihúztam magam. Igen, ilyen egyszerű. Kihúztam magam, vettem néhány mély levegőt és mosolyt erőltettem az arcomra. Ami persze nem volt őszinte (akkor még), de éreztem, hogy megváltozik a kisugárzásom.

Azóta már minden nehezebb szituációban, amikor érzem, hogy befeszülök, ezt csinálom. Hidd el, tényleg működik, bármilyen egyszerűen is hangzik!

2. Legyen B terved! Én legalábbis szeretem, ha van és ez segít a magabiztosságom növelésében is. Azaz, ha valamilyen számomra fontos, de nehéz szituációra készülök, mindig végiggondolom, mi fog történni, ha nem sikerül, amit szeretnék?

Miben fog változni (vagy nem változni) az életem? Mit fogok csinálni, ha nem sikerül? Van másik lehetőség, cél?

Lehetőség pedig mindig van, csak kitartásra van szükség.

3. Legyél felkészült! Evidens, hiszen ha valami fontos nekünk, akkor felkészülünk rá, legyen szó vizsgáról vagy állásinterjúról. De én most nem erre gondoltam. Nézz utána annak is, pontosan hova kell menned (hogyan jutsz el oda, az épületen belül, mit hol találsz) és kit kell keresned. Ne ezekre a dolgokra vesztegesd az energiád, amikor fontos eseményre készülsz! Ezzel csökken az elveszettség érzése és magabiztosabb leszel.

Írta: Tinka Tünde